IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-малко американци дължат по ипотеките си повече от цената на жилищата си

Въпреки това над една пета от собствениците на жилища в САЩ дължат по-голяма сума по ипотеката от стойността на жилището си

10:27 | 09.08.10 г.
По-малко американци дължат по ипотеките си повече от цената на жилищата си

Делът на американците, които дължат по ипотеките си по-голяма сума от стойността на жилищата си, е намалял през второто тримесечие, сочат данни на Zillow.com, цитирани от Bloomberg.

Базираната в Сиатъл компания отчита, че 21,5% от собствениците на имоти в САЩ са „под водата“, т.е. дължат по-голяма сума по ипотеката от стойността на жилището си, като този дял е по-малък от регистрираните 23,3% през първото тримесечие и 23% година по-рано.

Спадът идва, след като цените на недвижимите имоти в Калифорния бяха подкрепени от федерални и щатски облекчения за купувачите на жилищни имоти. Цените са нараснали спрямо година по-рано на 28% от пазарите в Калифорния, който е най-многолюдният щат в страната. В района на Лос Анджелис е отчетено увеличение от 5,5%, в Сан Франциско – 5,9% и в Сан Диего – 7,3%.

„Двойното данъчно облекчение за някои собственици в Калифорния определено стимулира търсенето на жилища там и е отчасти отговорно за бързите и вероятно неустойчиви темпове на поскъпване на много пазари в щата“, коментира Стан Хъмфрис, главен икономист в Zillow.

Американците, които искаха да купят жилище и да получат федерално данъчно облекчение, трябваше да подпишат договор до 30 април, за да получат данъчен кредит до 8 хил. долара и имат срок до 30 септември да финализират покупките си. В Калифорния купувачите получиха възможност да кандидатстват за кредит до 10 хил. долара по програма, която стартира на 1 май.

Процесите за принудително отнемане на жилища заради просрочени ипотеки в САЩ достигнаха връх през юни, като над 1 от всеки 1000 имота е преминал във владение на кредиторите, посочват от Zillow. Броят на имотите, чиито собственици са получили известие за просрочие, търг или изземане от страна на банката, е нараснал в три четвърти от големите градове в страната през първата половина на 2010, отчетоха от RealtyTrac на 29 юли.

Процесите за принудително отнемане на имоти са допринесли за спада на броя собственици „под вода“, тъй като някои имоти са станали собственост на банките, посочва Хъмфрис.

Според данните на Zillow в САЩ цените на жилищата са паднали с 3,2% през второто тримесечие спрямо година по-рано до медианна стойност от 182 500 долара. Спрямо първото тримесечие спадът е с 0,6%.

Около 26% от продадените жилища в страната през юни са били продадени за по-малко от първоначално заплатената за тях сума, казват от Zillow.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още